Rund- én kippenvlees fors duurder

Hierbij een bericht van het AD, betreffende de forse stijgingen van vlees.
Dit zal helaas ook terug te zien zijn op de prijzen van diverse snacks/stoofvlees e.d.

 

Biefstukliefhebbers moeten de portemonnee trekken: rundvlees wordt duurder door krimp veestapel

Amsterdam - Wie graag een biefstukje of gehaktbal eet kan zijn borst nat maken: dat wordt de komende maanden duurder. Door de krimpende Europese veestapel is er minder rundvlees beschikbaar, terwijl de vraag gelijk blijft. De echte stijging zullen we over een aantal maanden in de supermarkten terugzien, zegt Éva Gocsik, sectoranalist bij Rabobank.

 

In februari van dit jaar was de prijs voor een runderkarkas in Nederland 58% hoger en die van koeien 34% hoger ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, zegt sectoranalist Gocsik. De oorzaak? „De vraag naar rundvlees is relatief sterk, terwijl de melk- en rundveestapel de laatste jaren structureel daalt in Europa.”

Daarnaast speelt mee dat de productiviteit van de melkveestapel omhoog gaat. Daardoor zijn er minder koeien nodig om dezelfde hoeveelheid melk te produceren. „Normaal wordt een melkkoe na vijf jaar geslacht voor het vlees: 60% van het rundvlees komt van de melkveestapel”, legt Gocsik uit.

 

Mes in veestapel dichterbij: minister Wiersma (BBB) trekt tot 2,5 miljard uit voor ‘brede beëindigingsregeling’

„Het is echt een drama”, zegt slager Kim Jonkman van Slagerij Jonkman in Purmerend. „We werken zo veel mogelijk met hele koeien om de prijzen zo laag mogelijk te houden. Vorige week was de prijs van een half karkas met €0,50 cent omhoog gegaan. Dat lijkt misschien weinig, maar het is veel op een prijs van €7,10 per kilo.” De slager ontkomt er niet aan om de hoge prijzen door te berekenen aan de consument, maar deze verdeelt hij over meerdere producten.

„Dat is het voordeel als je een hele koe afneemt, je probeert alles te verwaarden. Dus ik maak rosbief, filet americain. Die doe ik dan een kwartje omhoog.” Volgens de slager moet hij het van de kwaliteit hebben, en kan hij niet met de supermarkten concurreren op prijs. „Maar met deze prijzen ga ik er zelf op in moeten leveren.”

 

Ook biefstukketen Loetje herkent prijsstijgingen

Ook bij restaurantketen Loetje, bekend van de in boter gebakken biefstuk, zien ze de prijzen stijgen. „We doen er alles aan om de kwaliteit hoog te houden en de prijsstijging voor onze gasten zoveel mogelijk te beperken door scherpe afspraken te maken met onze leveranciers”, zegt een woordvoerder. Wanneer de prijsstijging wordt doorgevoerd, durft ze nog niet te zeggen. En hoe veel duurder het dan gaat worden? „Misschien een euro, maar we weten het nog niet. Doel is om de gerechten betaalbaar te houden.”

 

Stickstofuitscheiding in dierlijke mest afgenomen door krimp veestapel

Het duurt volgens Gocsik nog even voordat we de rundvleesprijs zien stijgen in de supermarkt. „Dat gebeurt altijd met een vertraging en hangt af van de afspraken tussen de slachterij met supermarkten en restaurants. De gemiddelde prijzen voor rundvlees zijn in de supermarkt met 8% gestegen, van €27,58 per kilogram in deze week in 2024 naar €29,92 per kilogram in 2025. Maar op basis van de sterke stijging in de karkasprijzen, wordt een verdere prijsstijging de komende maanden verwacht.”

Rund- én kippenvlees fors duurder